Pere Portabella


Miró, l’altre / (A másik Miró), 1969
16mm / DVD, 15’
Forgatókönyv: Pere Portabella,
Fényképezte: Manuel Esteban,
Zene: Carles Santos,
Vágó: Teresa Alcocer,
Producer: José Pedro Villanueva / Colegio Oficial de Arquitectos de Barcelona (COAC) / Films 59

Miró, l’altre, 1969

A Katalán Építészek Szövetségének egyik legjelentősebb projektje Pere Portabella A másik Miró című filmje, amely Miró egy kései akciójáról szól, amint az épület üveghomlokzatára fest, majd később saját kezűleg távolítja el a képet.

„E rövidfilm nem csupán rögzíti Miró ellentmondásos művészi performanszát, de Portabella más, ugyancsak nem hivatalos keretek között született, a Franco rezsim ellen fellépő filmjeihez hasonlóan két szemléletet ütköztet egy harcos, ideologikus intervenció keretében. A film szerkesztése nem teszi lehetővé, hogy egyértelműen dokumentumfilmként lássuk. Portabella mellőz minden verbalitást annak érdekében, hogy minél több teret adjon a képeknek és a zenének, egyedüli eszközként használva ezeket e politikai manifesztumában. A fekete-fehér és színes részek kontrasztja a diktatúra elleni fellépés szürrealisztikus eszköze: Franco halála után e dichotómia eltűnik a művész filmjeiből.
A mű elején az épület belső tere fekete-fehérben látszik, a színek a köztéri műalkotás születésével jelennek meg, amikor Miró nekilát alapszínekkel, majd feketét fröcskölve festeni a Katalán Építészek Szövetségének üvegablakaira. Az utcán összesereglettek gyűrűjében Miró sötéttel írja felül az épület képeinek vidám színeit, az elutasítás graffitiját alkotva meg. Az ellenállás már-már expresszionisztikus gesztusai ezek, törésvonalak a diktatúra alatti színlelt jólét és a normatív városi viselkedés sima felszínén.

(Diego Trerotola, in: http://www.pereportabella.com/eng/laltre_esp.html)