Коллективные Действия / Kollektív akciók

A. Monasztirszkij, V. Miturics-Hlebnyikova, N. Alekszejev, G. Kizevalter, N. Panyitkov, M. K., A. Abramov.

 

SZLOGEN - 1977

“NEM PANASZKODOM SEMMIRE, MINDEN NAGYON TETSZIK, PEDIG SOHA NEM JÁRTAM MÉG ERRE ÉS NEM TUDOK SEMMIT EZEKRŐL A HELYEKRŐL.”
(Andrej Monasztirszkij)

SLOGAN - 1977

A Kollektyivnie Gyejsztvija moszkvai konceptualista csoport performanszai a kommunizmus utolsó évtizedei alatt meghatározó szerepet játszottak egy alternatív kommunikációs tér kialakításában az orosz-szovjet kultúrán belül, elősegítve egy az állam által ellenőrzött, cenzúra-utasításokkal körbebástyázott kulturális közegen kívül működő szubkultúra önszerveződését. Az 1976 óta zajló Kirándulások a városból akciósorozat keretében a résztvevők újra és újra a Moszka környéki vidékre utaznak, el a nagyváros szimbólumokkal telített közegből egy nyitott, „üres” természeti térre. Az érintetlen, havas táj gyakran szolgál minimalista akciók háttereként, melyek az érzékelés alapvető tér- és időbeli vonatkozásaival kísérleteznek. A Kollektyivnie Gyejsztvija számára azonban az ideologikus szövegek, manifesztumok, szlogenek vizsgálata nem egy helyzet pillanatnyi megragadásában áll: az élmény szituáltsága új impulzusok végtelen spirálját rajzolja, melyekben a szöveg és a szituáció újra és újra áthatják egymást.
A harminc éve zajló akciók internetes dokumentációja e kapcsolati rendszerek sokszempontú tanulmányozását teszi lehetővé. (Sabine Hänsgen)

Online Archívum: http://conceptualism.letov.ru